Welke buitenverlichting kiezen?

      No Comments on Welke buitenverlichting kiezen?

De lente komt eraan en langzaam begint het dan weer warmer te worden, althans dat hopen we dan maar. Er wordt dan ook weer wat meer zorg besteed aan de tuin en de inrichting daarvan. Welke planten doen het nog en welke nieuwe zullen we gaan plaatsen? Komt die tuinvijver er nou dit jaar wel of niet? Zou een prieel niet mooi staan in de tuin? Vragen die opkomen bij mensen die iets (anders) met hun tuin willen gaan doen. Ook wordt er veel tijd en aandacht besteed aan de buitenverlichting, rond het huis en in de tuin. Maar welke buitenverlichting moeten we aanschaffen? Er zijn immers veel soorten verlichting voor buiten.

Staande buitenverlichting

Wat heel mooi langs de oprijlaan en langs de paden in de tuin kan staan, zijn de zogenaamde staande tuinspots, kleine paaltjes of zuilen met bovenin verlichting. Zo zijn de paden mooi verlicht en kijkt u tegelijkertijd niet in fel licht omdat het licht naar beneden is gericht.

Mooi wandlampen voor buiten

Bij de voordeur en/of de achterdeur zijn buiten wandlampen een goede oplossing. Er zijn wandlampen die u binnen gewoon aan en uit kunt doen met een schakelaar. Maar ze zijn ook verkrijgbaar met een sensor waarbij de lamp alleen aan gaat bij beweging, dus lampen met een zogenaamde bewegingssensor. Naast het feit dat u goed zicht hebt op uw voordeur als u thuiskomt in de avond en zo eenvoudig het sleutelgat van het voordeurslot kunt vinden, is een dergelijke lamp ook veilig. Het houdt inbrekers toch wat meer op afstand als er opeens een licht aangaat bij de voordeur of achterdeur als ze daar in de buurt komen.

Inbouwspots voor buiten

Als u boven de voordeur een overkapping heeft of als u een bijvoorbeeld een carport heeft, dan kunt u daar mooie inbouwspots in (laten) plaatsen. Dat geeft een en ander een hele stijlvolle uitstraling en is zeker sfeer verhogend. Wel even opletten dat u dan spotjes gebruikt die waterdicht zijn en dus tegen regen, hagel en sneeuw kunnen. Een beetje lampenspeciaalzaak kan u daarover adviseren.

Tuinfakkels of vuurkorf

Maar als u een keer een barbecue heeft of een tuinfeestje geeft, dan kunt u natuurlijk ook eenmalig gebruik maken van sfeervolle tuinfakkels of lampionnen. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat het brandgevaarlijker is, een groot voordeel is dat je meer sfeer kunt creƫren omdat je met echt vuur werkt. Ook een vuurkorf in de tuin kan, zeker in de winter, heel gezellig zijn voor u en uw gasten. Het voordeel van een vuurkorf is, dat het de omgeving ook echt verwarmd.