Wat kun je zelf doen om ongedierte te voorkomen

We zien het vaak niet aankomen en ineens is het daar: ongedierte. Het woord alleen al doet ons kriebels krijgen op een manier dat we dit liever niet hebben en daarom alleen al is het goed om te bekijken wat je zelf kunt doen om ongedierte te voorkomen in plaats van aan ongediertebestrijding te doen. Het eerste waar we dan aan denken is een goede hygiëne.

Een goede hygiëne, een open deur?

We weten het allemaal, een goede hygiëne kan ongedierte voorkomen, maar toch komt het veel voor dat we de ongediertebestrijding moeten contacteren op een moment dat we dat zelf niet verwacht hadden. Goede hygiëne kan dan wel helpen om te vermijden dat we de ongediertebestrijding moeten inschakelen, er is meer aan de hand. We moeten dus meer doen dan wekelijks onze kantoren of onze huizen wekelijks poetsen.

Meer dan poetsen alleen

Een schoon huis, dat krijg je door meer dan poetsen alleen. Ongediertepreventie zit hem in kleine dingen. We hebben het over dingen waar we vaak niet eens bij stilstaan. Ongediertebestrijding begint in feit bij onze manier van leven. Neem nu de manier waarop we eten en bijvoorbeeld kruimeltjes achterlaten in de bank. Door onze jachtige manier van leven, letten we vaak niet op wat we achterlaten, waardoor we zonder het te weten een broeihaard creëren voor potentieel ongedierte. Goed opruimen is dus een betere tip dan alleen maar ‘goed poetsen’. Nu hoeven een paar kruimeltjes op zich niet tot ongedierte te leiden, maar wanneer we onze kruimeltjes nooit opruimen, is de kans niet onbestaande dat we er knaagdieren door aantrekken.

Ongedierte in de horeca

We gaven net het voorbeeld van kruimeltjes die knaagdieren kunnen aantrekken. Dit is in feite wat op grote schaal kan gebeuren in de horeca. Meer dan eens krijgen we te horen dat de keuken van een restaurant te lijden heeft onder een knaagdierenplaag. Dit heeft dan opnieuw niet te maken met de hygiëne in de keuken zelf, maar met de manier waarop met keukenafval omgegaan gaat. Dit geldt zeker wanneer het gaat over grote hoeveelheden voedselafval dat in containers belandt in de onmiddellijke omgeving van de eetgelegenheid. Het is duidelijk dat een goede afsluitmethode van de containers en een goede ophaalregeling voor het voedselafval hier veel onheil kunnen vermijden. De beste vorm van ongediertebestrijding is dus zeker ongediertepreventie en dat is meteen ook de beste tip wat je zelf kunt doen om ongedierte te voorkomen.