Wat is chiropractie

      No Comments on Wat is chiropractie

Wat is chiropractie? Wat doet een chiropractor precies? Het zijn belangrijke vragen die vaak terugkomen, omdat tegenwoordig chiropractie een populaire vorm is van alternatieve geneeskunde (die in de volksmond soms ‘kraker’ genoemd wordt) waar in Nederland veel minder over bekend is dan in de Verenigde Staten; in Nederland is het niet mogelijk om opgeleid te worden tot chiropractor, oorspronkelijk was dit alleen mogelijk in de VS. Tegenwoordig bestaan er ook opleidingen binnen Europa, in o.a. Spanje, Denemarken, Frankrijk, Zweden, en ook in Engeland.

In dit artikel leggen we ons bewust toe op de vragen over chiropractie en de taken van een chiropractor.

WAT IS CHIROPRACTIE?

Chiropractie valt, in Nederland als vrij beroep, onder alternatieve geneeswijze.
In België, Groot Brittannië, Zwitserland en Scandinavië is het beroep bij de wet erkend en maakt chiropractie deel uit van de reguliere geneeskunde.

De geneeswijze Chiropractie is gebaseerd is op de aangeboren intelligentie van het lichaam. Om te kunnen herstellen heeft men een goed functionerend zenuwstelsel nodig. Het zenuwstelsel heeft de belangrijke taak om ALLE lichaamsfunctie aan te sturen en te controleren; dit geldt voor organen, weefsel, spieren en ook het stofwisselings- en imuunsysteem. De hersenen zenden essentiele informatie naar alle delen van het lichaam via een enorm netwerk van zenuwbanen die ontspringen vanuit het ruggenmerg. Omgekeerd vangen de hersenen langs dezelfde, maar omgekeerde weg, de signalen die uitgezonden worden door de rest van het lichaam. De hersenen en het ruggenmerg zijn van zo’n cruciaal belang dat, om het te beschermen, de natuur ze elk een eigen pantsering heeft gegeven; de schedel en de wervelkolom.

DE CHIROPRACTOR

Wanneer wervels verschoven zijn kan dit irritatie van de zenuwen tot gevolg hebben. Hierdoor kunnen belangrijke signalen van en naar de diverse gebieden verstoort of verzwakt raken, waardoor organen of systemen niet meer naar behoren functioneren. Men ervaart dan vaak pijn of ongemak. Om het zenuwstelsel terug in evenwicht te krijgen voert de chiropractor correcties uit op de ruggengraat of wervelkolom van de patient. Zo zal de chiropractor niet alleen klachten met betrekking tot spierpijn en gewrichtspijn kunnen verminderen of verhelpen, maar ook algemene lichamelijke klachten zoals spijsverterings-problemen, astma, en problemen met het zicht of het gehoor.

DE EERSTE CHIROPRACTOR

De Canadees-Amerikaanse grondlegger van de chiropractie is Daniel David Palmer (1844-1913). Hij herondekte deze natuurlijke geneeswijze in 1895, die nu bekendheid geniet over de gehele wereld.
Zijn theorie is gebaseerd op die van Hippocrates, de “Vader van de geneeskunde”, die als eerste de waarde van het goed functioneren van de wervelkolom heeft beschreven. Hij zag bijna 2500 jaar geleden al de relatie tussen de wervelkolom en de rest van het lichaam.
Eén van de patiënten van dr. D.D. Palmer was Harvey Lillard. De man was 18 jaar ervoor betrokken geweest bij een ongeluk en voelde daarbij iets kraken in zijn rug. Kort daarna werd hij bijna helemaal doof. Dr. Palmer onderzocht zijn wervelkolom en vond bij Harvey Lillard een pijnlijke plek in zijn nek, wat een verschoven wervel bleek te zijn. Hij duwde deze verschoven wervel weer op zijn plaats en de patiënt kreeg een korte tijd later zijn gehoor weer terug. Aldus werd de grondslag gelegd voor de moderne chiropractie. In 1897 richtte Palmer in Iowa de ‘Palmer school of chiropractic’ op.03