Studeren aan de universiteit lastig?

      No Comments on Studeren aan de universiteit lastig?

We hebben allemaal wel op school gezeten, zeker op de lagere school. Veel mensen gaan daarna naar de middelbare school en gaan daarna studeren aan een hbo of Universiteit, althans als ze daartoe de capaciteit hebben. Een HBO lijkt nog het meest op het middelbaar onderwijs omdat ook tijdens een hbo-opleiding les wordt gegeven in klassen, met huiswerk in de vorm van opdrachten, enz. Studeren aan een universiteit vraagt wat meer discipline van de studenten omdat je tijdens een academische studie veel zelfstandig moet studeren. De begeleiding is er wel, maar veel minder schools dan het geval is op een hbo.

Studenten moeite met zelfstandig studeren

Je merkt in de praktijk dat er heel wat studenten zijn die echt moeten wennen aan de switch van de middelbare school naar studeren aan een universiteit. Opeens moet er veel zelf worden geregeld en neemt de studiestof behoorlijk toe. Het is niet ongebruikelijk dat voor een tentamen op academisch niveau meerdere studieboeken moeten worden doorgespit, waarbij vervolgens ook nog eens alles gevraagd kan worden wat er in de boeken staat. Daarnaast zijn natuurlijk de vragen tijdens een tentamen ook nog eens van een behoorlijk niveau.

Studiebegeleiding en tijdsplanning maken

Uiteraard zijn er studiebegeleiders en wordt je ook door de docenten redelijk goed voorbereid op het tentamen dat gaat komen. Daarnaast kun je ook hulp vragen aan medestudenten en tentamens maken/bestuderen die al geweest zijn. Op die manier krijg je toch enig inzicht in wat er gevraagd gaat worden en hoe een en ander wordt gevraagd. Ook aan een studiebegeleider kun je veel hebben als je vragen hebt over de studie of een tentamen. Veel studenten schamen zich om naar een begeleider te stappen, doen het liever zelf. Toch is het aan te raden om bij vragen of twijfel toch advies in te winnen, dat kan je een hoop tijd en stress schelen.

Maar ook een goede tijdsplanning maken kan een hele goede ondersteuning zijn tijdens het studeren. Tegenwoordig is er ook software voor een goede tijdsplanning te koop waarmee je goed in kaart kunt brengen hoeveel je moet studeren voor ieder tentamen. Het voordeel daarvan is dat je niet in tijdsnood komt en dus niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kun je de software ook gebruiken voor je werkplanning als je bijvoorbeeld als student een bijbaantje hebt. Erg handig dus en tegenwoordig relatief betaalbaar. Want ook je scriptie kun je via projectplanning software goed inplannen en dat geeft rust waardoor je weer beter kunt concentreren.