Essentiële tips voor accountants

      Comments Off on Essentiële tips voor accountants

Of je nou een startende accountant bent of al langer in het vak zit, het is altijd belangrijk om te blijven leren. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe vaardigheden en ontwikkelingen, en kun je de klant optimaal van dienst zijn. Je kunt nooit genoeg tips en adviezen krijgen, en daarom geven we je in deze blog een aantal belangrijke tips voor accountants!

PE trainingen

Een van de manieren om te blijven leren als accountant is het volgen van PE trainingen. PE trainingen zijn speciaal gericht op accountants en daardoor ontzettend waardevol. Je leert dingen die je direct kunt toepassen in de praktijk. De trainingen zijn heel divers, van het controleren van schattingen in de jaarrekening tot inspirerend coachen en leidinggeven en van professionele e-mails schrijven tot productieve interviews afnemen. Zo is er altijd wel een PE training waar jij wat aan hebt als accountant.

Netwerken

Netwerken is tegenwoordig ontzettend belangrijk voor succes. Bouw daarom een band op met bijvoorbeeld collega’s en andere accountants. Weet je niet goed hoe je dit moet doen? Je kunt gewoon heel laagdrempelig beginnen met het leggen van contacten op kantoor, personeelsfeestjes en via LinkedIn. Natuurlijk is dit relatief makkelijk, en hierna is het juist heel belangrijk om contact te blijven houden en waarde toe te voegen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de mensen in je netwerk aan andere mensen voor te stellen of door een interessant artikel met ze te delen. Ook kun je ze natuurlijk een keertje bellen om af te spreken. Op deze manier creëer je waarde voor de mensen in je netwerk en bouw je een sterk netwerk op.

Minimaliseer de piekdrukte

Elke accountant krijgt er wel mee te maken: de piekdrukte voor de BTW-aangifte. Dat kan heel vervelend en veel stress met zich meebrengen. Dus voor je werkplezier is het beter om deze piekdrukte te minimaliseren. Om te voorkomen dat opdrachtgevers vlak voor de deadline met een hele schoenendoos met bonnetjes aankomen, kun je ze erop wijzen dat het belangrijk is om inzicht te hebben in de huidige prestaties van het bedrijf. Hiervoor moeten zij bonnetjes en facturen natuurlijk wel tijdig inleveren. Het is dus belangrijk om af te spreken dat opdrachtgevers hun bonnetjes en facturen meteen na de aankoop bij je inleveren. Zowel voor jou, als voor hun eigen inzichten in de voortgang van het bedrijf.

Facturen digitaal

Daarnaast kan het heel slim zijn om ervoor te zorgen dat je facturen digitaal krijgt aangeleverd. Op deze manier kun je hem direct boeken en archiveren. Vaak kunnen leveranciers de facturen van je opdrachtgever ook rechtstreeks naar jou sturen. Ook dit kan het proces behoorlijk versnellen.