Een stap richting de toekomst

      No Comments on Een stap richting de toekomst

Als kinderen klein zijn weten ze eigenlijk precies wat ze later willen worden, maar toch wordt die keuze wel wat lastiger als ze wat ouder zijn geworden. Op een gegeven moment moet je een bepaalde opleiding kiezen en deze moet wel iets zijn wat bij jou past en wat jij later wil gaan doen. Het is dan ook niet zo’n hele makkelijke keuze als je nog geen idee hebt wat je precies later wilt gaan doen. Sommigen hebben hun toekomst al helemaal uitgestippeld en weten wat ze willen gaan doen en op welke baan ze later uit gaan komen. Er zijn redelijk wat opleidingen die heel breed zijn en waar je nog alle kanten mee op kan, maar toch moet je wel een bepaalde sector kiezen. Wil je meer de economische kant op of juist de zorg in, dit zijn twee hele andere richtingen en zo zijn er nog meer mogelijkheden qua richting van de opleidingen.

Hoe weet ik welke studie bij mij past?

Je kunt het geluk hebben en al weten welke studie je graag wilt gaan doen, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog geen idee hebt. Je kunt dan een studiekeuzetest gaan doen, doormiddel van deze test komen er vaak opleidingen en sectoren uit die het beste bij jou passen. Op basis van deze uitkomsten kun je naar verschillende open dagen gaan en zo kun je gaan kijken of het echt iets voor je is en of je die opleiding graag wilt gaan volgen. Ook kun je ervoor kiezen om een dag mee te lopen bij een bepaalde opleiding, zo kan je een beetje een idee krijgen over hoe de opleiding eruit ziet en wat je allemaal moet doen. Vaak na zo’n meeloop dag kan je wel een keuze maken en weet je wel een beetje welke richting en welke opleiding je graag wilt gaan doen.

Een studiekeuzetraject volgen

Als je niet weet welke studie bij je past, niet weet wat je precies kan of hoe je een eigen studie keuze moet maken, dan kun je ervoor kiezen om een studiekeuzetraject te gaan volgen. Zo kun je dit onder andere doen bij V&P Advies, hier worden jongeren begeleidt bij het kiezen van de juiste opleidingen op het mbo, hbo en wo. Dit wordt gedaan doormiddel van gesprekken, tests en opdrachten en zo kom je uiteindelijk op de juiste keuze voor een opleiding die bij jou past.