De juiste ervaring opdoen tijdens je stage, 3 tips

      No Comments on De juiste ervaring opdoen tijdens je stage, 3 tips


Je stage is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Niet alleen krijg je tijdens je stage de mogelijkheid om de kennis die je tijdens je opleiding hebt opgedaan in de praktijk toe te passen, ook zul je zien dat je jezelf op persoonlijk niveau zult ontwikkelen. Een unieke kans en een mooie eerste stap voor je carrière! Toch kan het hartstikke spannend zijn om de schoolbanken tijdelijk te verlaten en het bedrijfsleven te proeven. Daarom geven wij je 3 tips zodat jij de juiste ervaring opdoet tijdens je stage.

1. Vind een stage die bij je past
Het vinden van stage vacatures kan nog wel eens lastig zijn. Het is natuurlijk afhankelijk van de branche waarin je zoekt, maar over het algemeen liggen de stages niet voor het oprapen. Daarbij heb je nog weinig ervaring met solliciteren en moet je er toch voor zien te zorgen dat het bedrijf jou als stagiair(e) kiest. Daarom luidt onze eerste tip: ga voor een stage die echt bij je past. Uiteindelijk heb je hier het meeste baat bij. Zeg dus niet automatisch ‘ja’ tegen het eerste bedrijf dat jou een stage aanbiedt, maar zeg ja tegen het bedrijf dat het best bij jou past en je de meest uitdagende opdrachten kan bieden. Ook als je hiervoor lang moet zoeken en meerdere gesprekken moet voeren. Uiteindelijk gaat het om jouw toekomst!

2. Bewaak je eigen voortgang
Eenmaal begonnen aan je stage is het belangrijk om je eigen voortgang te bewaken. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het succesvol afronden van je stage. Natuurlijk is het belangrijk dat je kan leren van jouw collega’s, maar de verantwoordelijkheid ligt bij jou! Sommige studenten moeten dit verplicht bijhouden in een stageverslag, anderen niet. Toch is het in elke situatie een goed idee om je voortgang op papier te zetten. Heb je bepaalde doelen nog niet behaald? Heb je bepaalde competenties nog niet onder de knie? Dan is er werk aan de winkel!

3. Bouw een netwerk op
Wanneer je druk bent met je werkzaamheden, zul je niet actief bezig zijn met het opbouwen van een netwerk. Toch kun je hier na je stage ontzettend veel baat bij hebben. Interesseer je daarom in je collega’s en neem ook eens een kijkje op andere afdelingen en een blog voor ondernemers . Zo zul je nog meer leren over de bedrijfsvoering van je stageorganisatie en je doet tegelijkertijd contacten op die wellicht zinvol kunnen zijn na je afstuderen.

Leave a Reply