Beleggen in aandelen en beleggingsclubs

In de media, en op het internet wordt veel gepraat over beleggen (investeren) in aandelen, stel je hebt een leuk spaarcentje en je wil je rendement verhogen, hoe doe je dan zoiets? Er zijn talloze manieren om te beleggen. Je kan het bijvoorbeeld helemaal zelf doen door beleggingssoftware aan te schaffen, een beleggingscursus te volgen, of je kan lid worden van een beleggingsclub. In dit artikel wordt kort verteld wat de manieren zijn. Om te beginnen geven we antwoord wat nu precies alles inhoudt.

Wat is beleggen?

Beleggen is simpel gezegd geld besteden aan iets (aandelen, grondstoffen enz. ) waarvan je hoopt dat in de toekomst de waarde zal stijgen. Je investeert in de hoop winst te boeken. Het is niet te vergelijken met gokken, maar er is ook geen garantie voor het maken van winst. Je zal je moeten verdiepen in de beurs (handelsbeurs) en in de wereld van financiƫle markten. Makkelijker is het bijvoorbeeld van een beleggingsclub lid te worden, dit is een vereniging voor mensen die samen beleggen.

Hoe kun je het risico enigszins verkleinen?

Om de beginnen kun je een beleggingscursus volgen. Hierin worden de beginselen van het succesvol investeren uitgelegd. Een beleggingscursus is veelal thuis te volgen, op mbo niveau, kijk bijvoorbeeld eens bij Binck of Loi.

Wat ook kan, is het aanschaffen van beleggingssoftware. Starter pakketten zijn veelal gratis te downloaden. Door middel van simulatie leer je snel de beginselen van het beleggen in aandelen door te hebben. Je kan dus zelf na het volgen van een beleggingscursus of na het werken met beleggingssoftware in principe gaan beleggen in aandelen.

Zonder al te veel voorkennis, kan je ook lid worden van een beleggingsclub. Dit is een vereniging van beleggers. Als lid leg je maandelijks een bedrag in om gezamenlijk te beleggen in aandelen. Met elkaar bespreek je het laatste nieuws op de beurs en wat er interessant is om te kopen/verkopen. Door te investeren in een beleggingsclub loop je minder risico, omdat alle kennis en inzicht wordt gedeeld door de leden.