3D Printing helpt Ingenieurs

      No Comments on 3D Printing helpt Ingenieurs

3D Printing was tot voor kort voorbehouden aan de grootste bedrijven in de wereld. De technologie was groot en duur, ver buiten het bereik van kleinere instellingen, ontwikkelaars en ingenieurs. Dankzij printers voor consumenten die de laatste jaren een enorme vlucht hebben genomen is er een breed scala aan opties bijgekomen, met prijzen van enkele honderden euro’s tot meerdere tonnen. En iedereen kan van deze revolutie profiteren.

Verschil tussen industrieel en desktop

Noem een bekend automerk en je kunt er zeker van zijn dat ze een enorme 3D Printer hebben staan. Die gebruiken ze al enkele decennia voor Rapid Prototyping, waardoor de ontwikkeling van nieuwe modellen sneller en efficiënter verloopt. De opkomst van desktop 3D Printers is behoorlijk recent. Nieuwe merken brachten een revolutie in 3D Printing tot stand. Voor de professionals die geen tijd hebben om te “spelen” met hobby projecten als de RepRap printers, maar ook geen honderdduizend euro ter beschikking hebben, zijn er ondertussen ook zeer effectieve mid-range 3D Printers op de markt verkrijgbaar.

Wat kun je met een 3D Printer?

Er zijn verschillende redenen voor de aanschaf van een 3D Printer. Dit zijn de meest voorkomende toepassingen voor ingenieurs:

Rapid Prototyping

Maak een ontwerp op de computer en print deze direct uit om te testen. Je hoeft niet langer genoegen te nemen met een computersimulatie, maak een 3D Print en test het ontwerp direct in de fysieke wereld. Stel je ontwerp bij, print een nieuwe versie en ga zo verder.

Reserve Onderdelen

Is er een onderdeel stuk aan een machine? Print meteen een nieuwe. Dat is uiteraard niet mogelijk met elk onderdeel, maar het aanbod aan filament (print materiaal) wordt steeds uitgebreider. Kunststof, metaal, keramiek en zelfs hout kan geprint worden.

Maatwerk

Hoewel het aantal eindproducten nog relatief klein is, groeit de markt voor maatwerk explosief. In de medische industrie worden operaties uitgevoerd met diverse implantaten uit de 3D Printer, het E-Nable project heeft al duizenden kinderen wereldwijd aan een prothese geholpen die anders onbetaalbaar zou zijn.

Tijd en Geld

De voornaamste voordelen die ingenieurs aangeven zijn de besparingen in kosten en tijd. Een prototype hoeft niet gemaakt te worden met kostbare mallen, print er eentje uit. Je hoeft een ontwerp niet uit te besteden aan de afdeling in India, print er zelf eentje op jouw eigen desktop printer. Andersom stuur je een 3D model net zo eenvoudig naar Australië als naar je collega aan de andere kant van je bureau.

Door zelf te printen kun je kosten besparen. Je gebruikt alleen het materiaal dat nodig is, er is geen verlies van bronmateriaal. Vervoerskosten liggen veel lager, evenals verzendkosten en materiaalkosten. Je kunt kiezen voor diverse soorten filament in verschillende prijsklassen en met uiteenlopende materiaaleigenschappen. De keuze is nu al enorm, en dat zal alleen maar toenemen.

3D Printing is bereikbaar geworden voor professionals die moeten werken met krappe budgetten en scherpe deadlines. Driedimensionale objecten geven ingenieurs en ontwerpers ongekend veel nieuwe mogelijkheden, en dat tegen lagere kosten in minder tijd.

Op zoek naar een goed ingenieursbureau?

RVBengineering is een kwalitatief ingenieursbureau civiele techniek. Ze kunnen u helpen van research tot oplevering. Ze maken ook veel gebruik van 3d techniek.